Топъл под за автомивки на самообслужване. Предимства, монтаж и особености

Бъдещите инвеститори в строителството на комплекси често се запитват защо е необходим топъл под за автомивки на самообслужване. В тази статия искаме да разкажем за системата за подгряване на подовете, инсталацията им и функционалността, с фокус върху предимствата и особеностите на инсталацията на топли подове в автомивките.

Система топъл под за автомивка на самообслужване.

Ролята на системата «топъл под» за автомивката

Системата «топъл под» на автомивката на самообслужване изпълнява важна задача - поддържането на оптималната температура на повърхността на пода на миещите повърхности. Това осигурява безпроблемното функциониране на комплекса през студените месеци, когато температурите могат да бъдат под нулата. Благодарение на това на повърхността на пода не се образува лед, водата лесно стича в каналите и се изтича в канализацията.

Процесът на инсталация на системата «топъл под»

Инсталацията на топъл под на автомивка на самообслужване може да се раздели на следните етапи:

  1. Подготовка за кофраж Кофражът играе ключова роля в инсталацията на топъл под. За неговото създаване се използват различни материали: дъски, метал, бордюри. Важно е да се осигури стабилност и равномерност на кофража.
  2. Подготовка на бетонната основа Бетонната основа трябва да бъде идеално равна и качествена. От това зависи дълготрайността и ефективността на топлия под.
  3. Подреждане на изолационен материал Изолационният материал от екструдиран полистирен с дебелина 5 см се подрежда върху бетоновия слой, осигурявайки топлоизолация. Важно е да се избегне контактът на полистирена с влага.
  4. Поставяне на топлинен екран Топлинният екран помага да се разположат тръбите за подаване на топлоносител, осигурявайки правилното разстояние между тях. Той също така предотвратява загуба на топлина надолу.
  5. Подреждане на тръби и армировка Тръбите за подаване и циркулация на топлоносител се подреждат съгласно разметката на топлинния екран. След това се извършва армировка, която усилва структурата. Процесът завършва с наливане на финалния слой на топлия под.

Съвети за инсталация на топлия под